EDITORIAL SEGON SEMESTRE 2021

En els darrers anys hi ha hagut un increment considerable de bicicletes de muntanya que usen camins i senders senyalitzats. Aquesta pressió està provocant un important deteriorament dels camins, molts dels quals es troben en espais naturals protegits com ara el parc natural del Desert de les Palmes, o la Serra d’Espadà per citar alguns exemples ben propers.
Ja en 2018 vam parlar d’aquest problema en l’editorial de la nostra revista, però ara la situació és molt més preocupant, ja que la pandèmia de la COVID-19 està afavorint un increment de grups d’excursionistes, i ciclistes, que utilitzen els senders per fer esport, i creen en ocasions situacions de perill. Malgrat aquesta situació, la diputació de Castelló a través de la diputada d’Esports, Tania Baños, pretén legalitzar l’ús de la bicicleta en els senders ubicats en espais naturals protegits i a més blindar la celebració de les curses de BTT en aquest parcs naturals.
Per a la responsable provincial d’Esports, les competicions de mountain bike no només suposen una font important de creixement per als pobles d’interior sinó que també contribueixen a mantindre els camins i senders nets i segurs. És clar que la realitat és una altra i qualsevol persona que fa servir aquestes vies pot veure que el deteriorament és molt ràpid i progressiu. Així, cada vegada és més freqüent trobar camins tradicionals deteriorats per l’ús que en fan els ciclistes. Aquests senders es construïren per caminar i el pas de bicicletes els destrueixen i degraden.
A les empreses promotores de les curses de BTT no els importa gens la conservació del medi ambient; simplement el que volen és convertir els espais naturals en un gran circuït de BTT.
Tots tenim dret a gaudir dels nostres espais naturals, però sincerament, algú pensa que en un sender o camí en la muntanya i més en un parc natural protegit és possible que senderistes i ciclistes puguen usar al mateix temps aquest camins estrets (alguns d’empedrats i la majoria amb desnivells importants) sense que es produïsca un perill per als caminats i una degradació del seu terreny?
Per a les BTT hi ha molts circuits i pistes habilitats a les comarques de Castelló, on poden gaudir d’aquest esport, en la natura.
Per últim, cal respectar la Llei d’Espais Naturals i també resulta indispensable que s’elaboren ja els corresponents plans d’usos públics.
Vos deixem dues imatges recents i molt il·lustratives: hi podeu veure un doble problema, per una part l’ús incorrecte d’aquests senders pels ciclistes i d’altra la carència de restauració i conservació pels ajuntaments i la Federació de Muntanya.