EDITORIAL PRIMER SEMESTRE 2022. NO A LA MAT, LA LÍNIA DE MOLT ALTA TENSIÓ A LES COMARQUES DEL NORD

 

Malauradament tornem a parlar de la MAT, ja que és una ferida a les comarques valencianes del nord que continua oberta. Si no fem pinya tots els que estimem el nostre país i la natura, veurem com es fa realitat una barbaritat.
La cosa ve de lluny. L’any 2013 i també el 2016 ja vam parlar d’aquest greu projecte en l’editorial del Centre; a més, al setembre vam realitzar un acte reivindicatiu conjuntament amb altres centres excursionistes de la Plana, el Dia de la Muntanya Neta, dedicat exclusivament a la MAT.

Però de què estem parlant? Què és la MAT?
Les línies de molt alta tensió o autopistes elèctriques no són línies de distribució d’energia per a donar servei a llars i empreses. Són línies per al transport d’electricitat a grans distàncies, per vendre els excedents d’electricitat, connectant el mercats elèctrics europeus entre si i amb el nord d’Àfrica.
Red Eléctrica de España projecta una línia elèctrica de doble circuit de 400 Kv. Aquesta línia transcorre des de la subestació de Morella fins a la subestació d’Almassora, a pocs metres del paratge de l’ermita de Santa Quitèria, i pel mig, dels termes de Cinctorres, Castellfort, Ares del Maestrat, Benassal, Culla, la Torre d’en Besora, Atzeneta del Maestrat, la Vall d’Alba, les Useres, Vilafamés, Sant Joan de Moro, Borriol i Castelló de la Plana.
Es tracta d’una línia amb vora 200 torres de més de 70 metres d’alçària amb tallafocs de 50 m i una distancia mitjana entre les torres de 450 m.
El traçat proposat per Red Eléctrica afecta llocs emblemàtics del nord valencià i zones de gran interés mediambiental, i travessa zones poblades sense respectar la distancia mínima de seguretat actualment recomanada (1 m/kV), en aquest cas un mínim de 400 m a qualsevol casa habitada.

I quins problemes causen les autopistes elèctriques o MAT?
• Greus danys a la salut humana.
• Sorolls constants.
• Pèrdua de qualitat de vida per l’impacte visual i el deteriorament del paisatge.
• Fort impacte negatiu sobre el desenvolupament turístic.
• Pèrdua d’usos i de valor de les propietats properes.
• Danys a la flora, la fauna i als usos forestals.
• Problemes de seguretat, accidents i incendis.

I quins són els avantatges??
CAP. L’Administració continua afavorint les multinacionals de sempre amb un marcat caràcter especulatiu en un macroprojecte amb un fort impacte mediambiental, mentre que allò que s’hauria de fer és democratitzar realment l’energia.
Per últim cal esmentar que el passat dijous 2 de desembre a la Casa dels Caragols es va projectar un audiovisual sobre l’autopista elèctrica, en un acte públic coordinat per Castelló per la Justícia, en el qual alguns membres de la plataforma NO A LA MAT ens van explicar els problemes que estan tenint els ajuntaments per a actuar conjuntament, ja que estan intentant dividir els pobles afectats per a aconseguir el pas d’aquesta autopista a un baix cost.

Recordeu que el dissabte 8 de gener del 2022 una caravana de cotxes d’Atzeneta a Castelló clamarà contra la molt alta tensió. La protesta tindrà com a colofó una concentració multitudinària a la plaça Maria Agustina, organitzada per la coordinadora NO A LA MAT de Borriol.

BON NADAL I BON ANY 2022 LLIURE DE TORRES DE MOLT ALTA TENSIÓ.