EDITORIAL PRIMER SEMESTRE 2019

DES DE LA VORA
Desde la orilla és el títol del documental del director aragonés Jorge Yetano que es va poder veure a la Llotja del Cànem de Castelló el passat mes de novembre. El documental, que s’ha pogut veure en nombrosos festivals i centres culturals, és una interessant reflexió sobre l’especulació urbana i en concret sobre l’especulació que ha suposat la creació de tot el complex Marina d’Or, a Orpesa. Però potser el més interessant d’aquest treball és la forma en què arreplega l’oposició dels veïns de Capicorb (Alcossebre), que amb el seu president al cap, Joan Barceló, han tingut la valentia i la dedicació per a defensar un espai natural i preservar-lo del creixement desproporcionat i arbitrari.
Per fortuna per a l’associació de veïns, ha arribat la regulació del PATIVEL (Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral) i a partir d’ara podran almenys pensar-se millor els continguts d’eixe espai natural molt pròxima a la Serra d’Irta i al Prat de Cabanes, pensar sobretot en un creixement sostenible que beneficie també tots aquells que ens agrada gaudir dels paratges naturals i que pensem que el creixement i el desenvolupament no han de vindre necessàriament de l’especulació i el deteriorament del passatge. El cas de Capicorb ens demostra que el compromís social a la llarga produeix els seus fruits, propicia la reflexió i el diàleg i fa que es troben solucions.
El Centre Excursionista de Benicàssim fa costat a la conservació del patrimoni natural, per això se suma cada any a la convocatòria del Dia de la Muntanya Neta.
Documentals com Desde la orilla, que propicien la reflexió al voltant del deteriorament mediambiental i d’un creixement no sostenible, estan en la línia de moltes de nostres activitats senderistes, per això el 2019 seguirà sent per a nosaltres no solament una proposta d’esplai i entreteniment al voltant de la natura, sinó també un compromís amb eixa natura de la qual gaudim i la defensa del nostre entorn més proper.