LA TINENÇA DE BENIFASSÀ

La Tinença de Benifassà s’ubica al nord de Castelló. La trobem en el punt on conflueixen Catalunya, Aragó i el País Valencià.

Aquest indret , històricament, ha estat formada per set pobles: Bel, Castell de Cabres, Coratxà, El Boixar, Fredes, La Pobla de Benifassà i El Bellestar, que pertanyien tots al convent de Santa Maria de Benifassà.

La Tinença és una zona muntanyosa, reserva natural de flora i fauna, que fa que qualsevol època de l’any oferisca paisatges sorprenents i captivadors.

De la seua fauna, en podem destacar l’àguila, la cabra hispànica i els voltors que s’observen volant per sobre dels penyals.

Així mateix, la seua vegetació, amb una àmplia varietat d’espècies botàniques, representa un dels grans atractius d’aquest lloc. Quant als arbres podem trobar-nos amb pins rojos, pins negrals, roures, til·lers i fajos. En la Tinença, precisament, es conserva la fageda més meridional d’Europa!!!. Tampoc cal oblidar la gran varietat de flors que adornen de diferents colors les muntanyes durant tot l’any. Finalment, cal fer menció d’una espècie en concret: el boix. Aquest arbust, especialment abundant en aquesta comarca, dóna nom a un dels seus pobles (El Boixar).

A la Tinença de Benifassà tenim un munt de llocs d’interés per a poder visitar: El Portell de l’Infern, El Barranc del Salt, El Faig pare i El Pi gros (arbres monumentals) i el Convent de Santa Maria de Benifassà entre altres. A més, la seua situació geogràfica ens permet gaudir d’altres pobles de gran interés artístic i cultural com és el cas de Morella (a trenta minuts d’El Boixar) o Pena-roja de Tastavins.

El ventall de possibles activitats que ofereix la Tinença és molt ampli: bicicleta de muntanya, escalada i espeleologia. En el CEB t’oferim la possibilitat de fer senderisme i conéixer un poc millor aquest indret meravellós, però actualment oblidat i amb greus problemes de despoblament com tantes altres zones de l’interior del País Valencià. Anima’t!!!, els dies 17, 18 i 19 d’octubre tots a la Tinença de Benifassà amb el Centre Excursionista de Benicàssim.