EDITORIAL SEGON SEMSETRE 2022

LA REALITAT SUPREMA DEL NOSTRE PLANETA ÉS LA SEUA VULNERABILITAT
La frase que dona títol a aquest editorial, la va pronunciar el president John F. Kennedy en la dècada dels 60. Posteriorment es va instaurar la data del 22 d’abril per a celebrar mundialment el Dia de la Terra, un moviment ambientalista per a conscienciar també polítics i governants sobre la importància de la naturalesa i la seua cura. Ha plogut molt des de llavors i el món ha solucionat molt poc respecte d’això. Al revés, encara no tenim models que ens ajuden a afrontar el canvi climàtic i els desafiaments ecològics.
El Centre Excursionista des de la seua creació ha buscat conscienciar els seus socis en aquest sentit, tant en l’activitat principal com en altres activitats anuals com és la del Dia de la Muntanya Neta, que es realitza en col·laboració amb altres centres excursionistes. Una vegada més i arran de l’última celebració del passat abril, el Centre vol proposar des d’aquestes pàgines la necessitat d’una reflexió seriosa sobre un món regit per la dependència excessiva de la tecnologia, la necessitat de desenvolupar l’abast d’energies renovables, promoure la investigació i assumir els desafiaments necessaris per a preservar el nostre planeta.
El Dia de la Terra és d’alguna manera un dia en què tot el món (o almenys gran part) hauria de prendre consciència que hem de cuidar el planeta. És una data per recordar-nos que tots hem de posar de la nostra part perquè el planeta seguisca avant. El canvi climàtic és un fet, de manera que encara que per a molts líders polítics sembla que el problema els queda llunyà, aquest és el dia en què també a ells els arriba l’avís que ja és hora de canviar i de fer quelcom per l’atenció de comunitats senceres, animals, naturalesa i persones de tot el món.
El Dia de la Terra és un dia per a sensibilitzar sobre les accions encaminades a lluitar contra el canvi climàtic i dur-les a terme. Què podem fer? A més a més d’organismes, internacionals, institucions, organitzacions i les resolucions dels diferents països i els seus governs, són molts els xicotets actes que diàriament podem fer per a millorar la situació del nostre planeta. Molts d’ells els coneixem, som sabedors i estan al nostre abast: l’ús de llums de baix consum, llevar la connexió a internet per un dia i reduir el consum innecessari d’electricitat, educar els xiquets per a apreciar i cuidar la naturalesa, reciclar i aprendre què és i què no és biodegradable, no fer servir bosses de plàstic, evitar l’ús desmesurat de transport que contamina, prendre consciència de tot allò que ens envolta practicant esport en la naturalesa, no abusar de productes de neteja contaminants… Fins i tot podem calcular la nostra pròpia empremta de carboni amb l’ajuda d’un calculador i saber així quina és la nostra contribució personal a l’escalfament global, per a evitar contaminar tant com puguem.”
En qualsevol cas no hi ha res millor que comprometre’s seriosament i diàriament amb la cura del planeta. Hem de ser conscients que de vegades les accions xicotetes de tots junts són les que donen peu als grans canvis. Des del Centre Excursionista reivindiquem la protecció de la naturalesa perquè som conscients de la seua vulnerabilitat i perquè pensem que cuidar de la naturalesa és també cuidar el futur de l’esser humà i cuidar d’uns valors que suposen l’enriquiment de l’ecosistema i la vida al nostre planeta per a tots. Per al nostre Centre el Dia de la Terra és, cada dia, sensibilitzar-nos sobre els desafiaments que s’han d’afrontar, és fer quotidianament quelcom per a un canvi substancial. Som a temps d’evitar grans deterioraments de la naturalesa, no és una broma, és el planeta, és la nostra vida.
Com diu Joaquín Araújo, “La Tierra ama nuestras pisadas, y teme nuestras manos”. Tot un acte de reflexió que hauríem de tindre en compte diàriament.
Lourdes Rubio Verges