EDITORIAL SEGON SEMESTRE 2023

Cada volta som més els excursionistes a què ens agrada anar a la muntanya a gaudir de la natura i fer exercici, i a més ens agrada anar amb amics i xalar amb una bona companyia. Però clar, quan anem en colla algú ha de fer de guia i no ens adonem de la responsabilitat que això implica.
En una societat cada volta més paternalista i judicialitzada, un meravellós dia de muntanya es pot convertir en un malson que ens pot marcar per a tota la vida. Poca gent s’adona de la responsabilitat que comporta conduir un grup, ja que al més mínim incident el punt de mira recaurà sobre el guia. Podríem citar centenars de casos que han arribat als tribunals i en els quals el guia malgrat ser voluntari i obrar de bona fe ha hagut de demostrar que en cap moment ha estat negligent, fins i tot processos judicials en què els mateixos amics han dut davant dels tribunals el guia per un accident atribuït a la seua falta de previsió. Hem de recordar que qualsevol grup té, segons la llei, un guia responsable, encara que ningú ho declare així.
Per això cal anar cobert sempre per una bona assegurança. La majoria d’excursionistes quan pensen en una assegurança només pensen en el rescat, però hi ha més, i potser més important: l’assegurança de responsabilitat de civil que protegeix el guia davant de possibles demandes. Ací entra la importància de pertànyer a un club de muntanya com el nostre. Els centres excursionistes anem sempre amb un guia bon coneixedor de la zona i acostumat a eixos menesters; no és tan fàcil com sembla calcular horaris, buscar bons camins i alhora atractius, estar pendent dels primers i de la cua, etc. A més, tot centre ha d’estar federat i assegurat, cosa que confereix una seguretat al guia, que a més tindrà l’ajut d’altres membres quan el necessite (vigilar la cua, prendre decisions, etc.) i sobretot l’assegurança farà que no pose en joc el seu patrimoni personal davant d’una demanda.
Tot això sense comptar amb la capacitat organitzativa dels centres excursionistes, que permet programar viatges a costos més ajustats, desplaçaments més còmodes i fins i tot rutes lineals que es fan impossibles en automòbils particulars.
Des del Centre Excursionista de Benicàssim encoratgem totes els amants de la naturalesa a gaudir de la muntanya amb seny i responsabilitat. Fer-se soci té un preu gairebé simbòlic i anirem molt més tranquils per la muntanya amb la certesa que anem ben assegurats, amb una logística ben preparada i amb un guia que sap molt bé el que es fa.