LES ILLES COLUMBRETES

Les Illes Columbretes estan formades per quatre grups de xicotets illots i esculls, d’origen volcànic. Cada grup pren el nom de la seua illa més gran, així tenim: la Grossa, la Ferrera, la Foradada i el Carallot. Totes elles es troben assentades sobre fons marins de 80 m. de profunditat i abasten una cobertura de tres milles marines, representant un dels petits arxipèlags amb major interés ecològic del Mediterrani.
Per arribar-hi és bo que sapiguem que estan localitzades a 30 milles del Cap d’Orpesa. La seua superfície total és de 2500 ha. A més són Parc Natural i zona d’especial protecció per a les aus; per tant cal autorització per a visitar-les i per a bussejar.
L’illa de major tamany, coneguda com l’Illa Grossa, té un perfil en forma d’arc obert, característic d’una gran activitat volcànica submarina. El Carallot, amb els seus 32 m. d’altura, representa les restes de la xemeneia central d’un volcà.
Fins que foren protegides (1988), constituïen un camp de tir de l’aviació i de la marina, fet que va produir el deteriorament de molts dels esculls que la formen. A açò s’uniren les visites incontrolades i la pesca furtiva.
Les Illes estigueren habitades fins l’any 1975,i açò va influir directament sobre les espècies silvestres. L’única vegetació que existeix actualment és baixa i molt escassa. Sobre la fauna cal destacar l’extinció de l’escurçó que donà nom a les Illes.
La presència humana en les Illes comença amb les civilitzacions grega i romana, com ho demostren les restes que s’han trobat a les seues aigues. Els grecs les anomenaven Illes Ophiuses, i els romans Serpentaria i Colubraria. Fins al començament del segle XIX foren refugi de pirates i contrabandistes, però no es colonitzaren fins mitjans del segle XX quan es va construir el far. En 1975, es va procedir a l’automatització del far, la qual cosa va produir l’abandonament de les famílies de farers que les habitaven.
La fauna i flora de les Columbretes és variada i de gran importància.Entre la seua fauna cal destacar la seua fauna aquàtica, la Sargantana de les Columbretes, i entre les aus, el Falcó d’Eleonor (Falco Eleonorae) i la Gavina d’Audouin (Laras Audouini) que nidifiquen en els seus penya-segats. D’entre la flora destacarem el llentiscle.
Aquestes illes, en definitiva, constitueixen un paradís al costat de casa. Un indret que no podem deixar de visitar.