EL BARRANC DE MIRAVET

El paratge natural del Desert de Les Palmes té nombrosos indrets interessants no només pels seus valors naturals sinó també pels seus valors historicoartístics i paisatgístics. Un d’aquests indrets és el barranc de Miravet.

Aquest barranc deu el seu nom al castell de Miravet, que es troba en la seua zona nord. No es coneixen ben bé els seus orígens. La primera dada històrica que es conserva és la seua conquesta pel Cid Campeador l’any 1091. Després canviaria de mans en diverses ocasions fins la seua conquesta definitiva per part dels exèrcits de Jaume I. Tant el castell, que està en ruïnes, com el barranc pertanyen al terme municipal de Cabanes. No obstant això, per la distància que el separa del nucli urbà d’aquesta població, els propietaris en molts casos són veïns d’altres municipis propers com Benicàssim, Orpesa, o Castelló de La Plana.

Per la seua vessant est està flanquejat per Les Agulles de Santa Àgueda, una de les zones més emblemàtiques del Desert. El nom d’Agulles prové de l’aspecte agrest i punxegut dels cims d’aquesta serralada roja. El seu aspecte ha despertat, des de sempre, la imaginació dels visitants i dels habitants de la zona. El 1914, En Manuel Peris Fuentes advocat, polític i erudit de Borriana publicà en la “Revista de Castellón” una sèrie d’articles on, entre altres coses, esmentava llegendes que li havien contat els mateixos camperols de la zona. En aquestes Les Agulles eren lloc de reunió de bruixes i llar d’un enorme abellot.

Les fonts són un altre patrimoni a destacar del barranc de Miravet. A banda de les més conegudes, la Font Tallada i la Font del Perelló (de la que es diu que té propietats medicinals), n’hi ha d’altres no tan conegudes però de gran bellesa com la Font de Roc o la Font de l’Escudella.

Moltes altres coses d’interès amaga Miravet, però és millor que les descobriu per vosaltres mateixos.

Dani Rovira